Vinçler En Çok Nerelerde Kullanılır?

Mobil Vinç Ve Kullanım Alanları

Vinç; insan gücünün yeterli olmadığı yerlerde, büyük ve ağır nesnelerin kaldırılmasında veya bir yerden başka yere taşınmasında kullanılan tekerlekli, özel yapıda donatılmış olan iş makineleridir. Vinçler gerektiğinde 360 derece dönebilen iş makineleridir. 60 tona kadar taşıyabilen bu iş makinaları, 40 metreye kadar uzanabilen yapıya sahiptir.

Nerelerde Vinç Kullanılır?

Günümüzde vinçler en çok nerelerde kullanılır diye sorulacak olursa; inşaatlardan taşımacılığa kadar birçok alanda vinç kullanımı yaygındır. Türkiye’de vinç kullanımı ve vinç kiralama oldukça fazladır. İtfaiyeciler de yangınlarda veya kurtarmalarda vinç kullanırlar. Yol yapım çalışmalarında, köprü yapımlarında, fabrikalarda, tersanelerde, ev nakliyatında ve daha birçok alanda vinç kullanımı insanların hayatını kolaylaştırır.

İnsanlar vinç kullanarak zamandan ve insan gücünden tasarruf sağlar, merdivenin ulaşamadığı yerlerde rahatlıkla kullanarak eşyalarının zarar görme riskini en aza indirir. Vinçle ev taşıma çevreye rahatsızlık vermez. Vinç kiralamak vinç satın almaktan daha ucuzdur. Kiralık sepetli vinç sayesinde uygun fiyata vinç kiralayarak maddi olarak da tasarruf eder. Şirketler veya fabrikalar kiralık vinç sayesinde iş güvenliğini garanti altına alır. Stres ortamının azalması, risk ve maliyetin de  azalması; vinci güven veren bir makine haline getirir.

Kiralık Mobil Vinçler

Kimler Vinç Kullanabilir?

Ağır nesnelerin kaldırılmasında kullanılan bu iş makinesini kullanabilmek için vinç operatörü olmanız gerekir. Vinç operatörü olmak zordur ve uzun zaman alır. İlkokul mezunu olmak yeterlidir ve 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Ayrıca vinç operatörü olmanız için hiçbir sağlık sorununuzun bulunmaması gerekir. Özellikle de görme duyunuzda, işitme duyunuzda bir problem olmaması ve alkol gibi sorunlarınızın olmaması da önemlidir.

Bunun yanı sıra vinç operatörü olmak istiyorsanız hiçbir adli sicil kaydınız da olmaması gerekir. Bununla birlikte  Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde açılacak olan kurslara da  katılmanız gerekir. Bu kurslarda usta öğreticiler tarafından Özel Uzmanlar İş Makineleri ve Operatörlük eğitimi verilir. Bu eğitimler yaklaşık 2 ay sürer ve sonunda önce yazılı sonra da uygulama sınavına girerek, bu sınavları başarıyla geçtiğiniz takdirde sertifikaya hak kazanırsınız.

Vinç Çeşitleri Nelerdir?

Her iş kolunda farklı türde vince ihtiyaç duyulur. Yapılan işe ve işin büyüklüğüne göre farklı vinç kullanılır. En sık kullanılan vinçler; sabit vinçler, paletli vinçler, lastik tekerlekli vinçler, ray üstünde hareket eden vinçler, teleskopik vinçler ve sepetli vinçlerdir.

  • Sabit vinç, diğer adıyla kule vinç; adından da anlaşılacağı üzere kule şeklinde olan vinç türüdür. Genellikle sabit veya haraketli olan kule vinçler, şantiye sahasında ağır tonajlı yüklerin yatayda ve düşeyde taşınmasını sağlayan çelik strüktürdeki vinç özelliklerine sahiptir.
  • Paletli vinç; 360 derece dönebilen vinçlere verilen isimdir. Sabit kullanılabildiği gibi ileri geri hareket etme özelliği de vardır. Yumuşak arazilerde, inşaatlarda ve şantiyelerde sıklıkla kullanılır. 660 tona kadar taşıma kapasitesi vardır.
  • Lastik tekerlekli vinç; kamyon üzerine monte edilen vinç türüdür. Ağır olması yumuşak arazilerde kullanımını zorlaştırdığı için genelde kamyonun geçeceği sahalarda kullanılmaktadırlar.
  • Ray üstünde hareket eden vinçler; raylı sistemli tek bir hareket yolunda ilerleyen vinçtir. Rayların bulunduğu alanda aşağı yukarı ya da ileri geri olacak şekilde 4 yöne de hareket edebilirler. Nemli, yağışlı ve -40 dereceye kadar soğukta çalışma kapasitelerine sahip olan bu vinçler depolar, maden ocakları, sanayi fabrikaları, tersaneler, döküm ocakları gibi geniş alanda kullanılırlar.
  • Teleskopik vinç; hidrolik silindir sistemi sayesinde uzayıp kısalan, iç içe olan ve yüksek kapasiteli vinç türüdür. 180 metreye kadar uzayabilen bu vinçler ayrıca bin tona kadar da taşıma kapasitesine sahiptir.
  • Sepetli vinçler; insanların üzerinde kolaylıkla çalışabilmesi için üretilen vinçlerdir.  10 metreden 55 metreye kadar olan, merdivenin yetersiz kaldığı alanlarda sepet vinç kullanılır. Özellikle itfaiyecilerin kullandığı vinç türüdür. Dizi ve film çekimlerinde; tabela, klima ve cam montajlarında, sokak lambaları ve trafik ışıkları montaj ve bakımında kullanıma en uygun olan vinç türüdür. Sepetli vinç kiralama sayesinde ev ve ofis gibi yerleşim taşımacılığı da kolayca yapılır.

Neden Vinç Kiralanır?

Kiralık vinç hizmeti almanın en büyük sebebi, kiralama ücretinin satın almaya göre daha uygundur. Çeşitli alanlarda işe ve işin türüne göre farklı vinçler kiralanır. Yol yapım çalışmalarında, şantiyelerde, madenlerde ve birçok yerde vinç kullanımı hem daha kolay hem daha güvenli olduğu için şirketler vinç satın almaktansa vinç kiralama hizmeti almayı tercih ederler.

Kiralık Sepetli Vinç

Özellikle inşaat sektöründe hem zamandan hem de insan gücünden tasarruf etmek amacıyla vinç kiralama hizmeti almak oldukça yaygındır. Vinç kiralama sayesinde işler hem güvenli şekilde yapılır hem de daha kısa zamanda daha ucuza bitirilir. Bununla birlikte vinç kiralama hizmetinin alınmasının gün geçtikçe arttığını bir diğer sektör ise ev taşımacılığıdır. Nakliye şirketleri vinç kiralayarak merdiven kullanımının mümkün olmadığı yerlerde daha kolay çalışabilir.

Bu şekilde hem daha az insan gücü kullanarak tasarruf eder, hem de müşterilerine eşyalarının sorunsuz taşıması konusunda ve eşyalarının zarar görme ihtimallerinin en aza indirme konusunda güvence verir. Ayrıca vinç kiralama şirketleri vinci kiralamak isteyen kişilerin iş ve iş yoğunluğuna göre vinç kiralama imkânı sağlar. Vinç kiralama hizmeti alan kişiler, kullanıma odaklı kira ödemesi yaparlar. İş olmadığı günler de herhangi bir bedel ödemesi alınmaz.

Vinç Kiralama:
Related Post