Vinç Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Gereklidir?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çeşitli iş makineleri kullanılmaya başlanmıştır. İş makinelerini kullanabilmek için gerekli olan ehliyet genellikle G sınıfı ehliyettir. Bu ehliyet genel bir ehliyettir. Kullanılmak istenen iş makinesi araçlarına göre alınması gereken çeşitli belgeler vardır.
İş makinelerini kullanırken öncelikle bu makinelerin yapacağı işle ilgili olarak ruhsatlarının olması gerekir. Bir diğer olması gereken de; operatörün makine kullanmaya yeterli olduğuna dair operatörlük belgesidir.
Operatörlük belgesi bu işi yapan kurslardan alınır. Bu kurslarda alınan iki üç aylık eğitimler sonucu kişiler sınava tabi tutulur. Sınavı geçen kişiler kullanacak oldukları araçlar üzerinde uygulamalı eğitim yaparlar. Uygulamalı eğitimi başarı ile tamamlayan kişi operatörlük belgesini almaya hak kazanmıştır. G sınıfı ehliyeti ve operatörlük belgesi olan kişi bu araçları kullanabilir. Bu kişilere makine operatörü denir.
Vinç Nedir? Ne İşe Yarar?
Öncelikle vinç; insan gücünün yeterli olmadığı çeşitli ağır işlerde kullanılan bir araç türüdür. Vinçler kaldırma, yükleme, taşıma gibi işler yapmaya yarayan araçlardır. Vinçlerin çeşitli kullanım alanları vardır. İnşaatlarda, yol yapım çalışmalarında, gemilerde, limanlarda, taşıma şirketleri gibi çok sayıda kullanım alanı vardır. Kısaca insan gücünün yetmeyeceği ağır işler en çok kullanılan alanlardır.
Ağır bir yükü bir yerden alıp başka bir yere götürmeye yarar. Yüklerin kaldırılıp araçlara yüklenmesinde kullanılır. Özellikle konteynır limanlarında çokça karşılaşılır. Büyük yük gemileri ile gelen yüklerin boşaltılması, limandaki yüklerin gemiye yüklenmesi gibi işlerde büyük kolaylık sağlar.
Büyük İnşaatlarda kullanılan demir, çimento gibi ağır materyallerin taşınmasın da kullanılır. Kullanılacak malzemelerin inşaatın en tepe noktalarına çıkarılmasında kolaylık sağlar. Hayatın birçok noktasında kullanılan vinçler işleri oldukça kolaylaştırmaktadır. Hem insan gücünden hem de zamandan oldukça tasarruf sağlar.
Kurtarma işlerinde oldukça aktif olan itfaiye biriminin de vazgeçilmez araçları arasındadır. Vinç kiralama şirketleri gerekli durumlarda vinç kiralama yapılması için hizmet verir. Özellikle herhangi yüksek bir yerde mahsur kalan kişilerin kurtarılmasında kiralık sepetli vinç tercih edilir.
Vinç Türleri Nelerdir?
Kullanılacak çalışma alanına göre çok sayıda ve türde vinçler vardır. Yapılacak işler aynı türden olmadığı için, işlerde kullanılacak vinçlerde farklı türlerdedir. Bir vinç sipariş edilirken vincin kullanılacağı yer ve ne kadar yük kaldıracağı özellikle bildirilir. Vinçler yapılacak olan işe ve yükün ağırlığına göre üretimi yapılır.
Bir işe başlayan firma için kullanmak istediği alana göre vinç yaptırması oldukça maliyetli bir iştir. Bu konuda piyasada çok sayıda kiralık vinç işi yapan yerler mevcuttur. Yapılacak işe göre hangi tür vinç kiralaması gerektiğini belirleyen firma bu işi yapan yerlerle görüşmeler yaparak gereken vinci temin edebilir. Ağır bir yükü kaldır boşalt işlemi yapan bir firma için sepetli vinç kiralama çözüm değildir. Yalnız yukarı kata eşya çıkarmak isteyen bir firma için sepetli vinç gerekmektedir.
Bu kapsamda vinç türleri hakkında kısaca bilgi vermek gerekir. Vinçler; Kule Vinç, Pergel Vinç, Sepetli Vinç, Gezgin Vinç, Tek Ray Vinç gibi türlere ayrılır. Bu vinçlerin özellikleri kısaca şu şekildedir;
Kule Vinç; bir yükün yukarılara kaldırılmasını sağlayan bir türdür. Bu kapsamda taşınacak yükün ağırlığının ne kadar olacağı önemlidir.
Pergel Vinç; bir yükü 360 derece döndürebilecek şekilde tasarlanmış vinç türüdür. Bu vinç tasarlanırken yapılacak işe göre vincin kaç derece dönmesi gerektiği planlanır.
Sepetli Vinç; adından da anlaşıldığı gibi sepeti olan ve bunun içerisinde yukarıya bir şeyler taşıması istenilen vinç türüdür. Özellikle yukarıda ulaşılmak istenen bir nesne varsa bu vinç kullanılır. İtfaiye personelleri tarafından çokça tercih edilen bir türüdür.
Gezgin Vinç; her iki tarafında da raylar bulunur ve yapılacak işe göre ray üzerinde sağa sola hareket eder.
Tek Ray Vinç; Tek ray bulunan ve o yönde hareket eden vinç türüdür. Yapılacak işe göre vinçler tek ray üzerine mi yoksa çift ray üzerinde mi hareket edeceği tasarlanır ve üretimi gerçekleştirilir.
Bu saydıklarımız dışında diğer vinç türleri şu şekildedir: Mobil Vinç, Zincirli Vinç, Halatlı Vinç, Paletli Vinç gibi türleri mevcuttur. Ekonomik açıdan sıkıntıya girmeyerek kolaylıkla vinç kiralama yapabilir, iş yükünüzü hafifletebilirsiniz.
Vinç İhtiyacı Nasıl Giderilir?
Vinçler; genellikle fabrikalarda, inşaat işlerinde, depo, şantiye gibi yerlerde tercih edilir. Bu sayılanlar dışında ağır işlerde özellikle insan gücünün yetmediği sektörlerde çok fazla tercih edilir.
Vinci kullanan kişilere vinç operatörü denir. Bir vinç operatörü; kursa gidip gerekli belgeleri tamamladıktan sonra eğitim aldığı vinç türünde çalışmalara başlar. Bu işi yapan herhangi bir yerle anlaşarak kolayca işe başlayabilir. Ve ya maliyetini karşılayarak bir vinç temin edebilir. Kendine ait vinç ile ihtiyaç duyan firmalara ücret mukabilinde hizmet verebilir.
Bunun dışında firmalar yapacağı iş için herhangi bir yerden vinç kiralayabilir. Vinç kiralama tek seferlik ve insan gücü yetmeyecek işlerde tercih edilir. Vinç kiralanıp hem zamandan tasarruf edilebilir. Hem de işin daha kısa sürede tamamlanması sağlanabilir.
Firma bir inşaat firması ya da itfaiye birimi ise; yani devamlı olarak bir vince ihtiyaç duyuyorsa ihtiyacına göre bir vinç yaptırabilir. Sürekli vinç arayıp, sepetli vinç kiralama yerine elinin altında bir vinç olması firma için çok daha avantajlıdır.
Firma yaptığı işin sıklığına göre vinç kiralamak mı daha avantalı yoksa yaptırmak mı buna karar vermelidir. Yapılan kar zarar analizi doğrultusunda karar vermek önemlidir. Bu konu iyi araştırılmalı ve değerlendirilmelidir.
- Aralık 2024
- Haziran 2022
- Nisan 2022
- Eylül 2021
- Temmuz 2021
- Ocak 2021
- Aralık 2020
- Eylül 2020
- Ağustos 2020
- Haziran 2020
- Mayıs 2020
- Nisan 2020
- Mart 2020
- Şubat 2020
- Ocak 2020
- Aralık 2019
- Ağustos 2019
- Temmuz 2019
- Mayıs 2019
- Nisan 2019
- Şubat 2019
- Ocak 2019
- Aralık 2018
- Ekim 2018
- Eylül 2018
- Ağustos 2018
- Temmuz 2018
- Mayıs 2018
- Nisan 2018
- Mart 2018
- Şubat 2018
- Ocak 2018